AIA a pornit ca un grup de inițiativă în iarna anului 2015 de la un grup de studenți care s-au împrietenit în mediul ONGist studențesc urmând ca mai apoi să rămână prieteni până astăzi și să înceapă să organizeze evenimente culturale.


Primele evenimente create au fost Chitara Flămândă (un picnic cultural cu muzică și mâncare în Parcul Botanic) și Artă-mă! ajuns la IV ediții (un mini-festival care își propunea să ducă arta în stradă acolo unde trecătorii sunt).


Tot în anul 2016, după o întâlnire ce avea cu totul alt scop am pus bazele primului festival de jonglerii cu focul din România, Timișoara Fire Festival! Acest proiect se află la a IV-a ediție în 2020 și propune 4 zile de ateliere publice pentru participanți și 3 de spectacole gratuite oferite publicului!

Așa începea #povesteaAIA în anul 2016 cu proiecte pe care le-am organizat ca grup de inițiativă cu sprijinul diverselor ONGuri fără a avea propria personalitate juridică.
Mai târziu, în următorii doi ani, am început să ne mărim echipa, să experimentăm noi proiecte și moduri de organizare, să ne căutăm direcțiile și să consolidăm cea ce aveam deja. Așa a apărut Festivalul de Carton, un proiect care își propunea să ducă reciclarea la un alt nivel, un nivel de artă! Am creat propriile obiecte artistice exclusiv din carton adunat de la oameni. A urmat un eveniment mai inedit prin numele său, NIMIC, în care ne propuneam să facem exact ce zice în titlu, obosiți de la imperativul constant al cotidianului că trebuie să…!

Pe finalul anului 2018, după o scurtă perioadă în care eram pregătiți să menținem AIA la nivelul unui grup de inițiativă și să renunțăm la proiectele mari, după o ediție Artă-mă!, în care am pus accentul pe partea de muzică și scriitori la început de drum, am găsit lumina din noapte ce a dus la renașterea AIA.


Am creat primul grup de artiști la început de drum, cel al scriitorilor! După multe întâlniri și creșterea grupului la peste 20 de persoane active am realizat că și alte domenii artistice ar avea nevoie de un asemenea grup, dar mai ales de un spațiu.


Am demarat în ianuarie 2019 o campanie de strângere de fonduri intitulată #povesteaAIA prin care voiam să închiriem un spațiu  destinat artiștilor la început de drum.
În 1 februarie 2019 am depus dosarul la judecătoria Timiș pentru înființarea Asociației AIA!, un proces lung și anevoios care ne-a surprins prin normalitatea complicată a modului birocratic românesc și prin grevele magistraților în contextul schimbărilor în domeniul justiției.
În mai 2019 am reușit să închiriem o casă destinată artiștilor la început de drum, în Timișoara.
În 4 iunie 2019 am reușit să finalizăm procesul de înființare a ONGului și astfel a luat naștere Asociația AIA, un ONG care sprijină artiștii la început de drum!


Câteva zile mai târziu urma să părăsim spațiul închiriat în urma neînțelegerii cu vecinii care se speriau de mulțimea de oameni care folosea casa. O lună mai târziu am reușit să închiriem o hală pe care urma să o renovăm exclusiv din donațiile timișorenilor care rezonau cu ideeile noastre când îi abordam pe stradă.


Pe 31 august 2019 am reușit să avem Avanpremiera spațiului, un eveniment cu peste 20 de artiști la început de drum implicați și fără geamuri! Totul părea să meargă spre bine.
Reușisem să pregătim o nouă ediție a Timișoara Fire Festival după o pauză de un an fără un buget prea mare, dar cu oameni dedicați.


În octombrie 2019 ne vedeam nevoiți să părăsim și acest spațiu din cauza nerespectării condițiilor contractuale de către proprietar și neavând posibilitatea financiară de a acționa în instanță sau energia după o vară de muncă fizică voluntară. Speranța oamenilor pusă în noi se vedea năruită.


Între timp am reușit să creăm și celelalte trei grupuri pe care le găsiți în descriere. Au fost momente de frustrare din partea voluntarilor și a noastră, care nu puteam accepta să părăsim un al doilea spațiu după atâta muncă. Ne gândeam în glumă să ne deschidem firmă de renovări.


Ne-am revenit, am primit un spațiu de la Casa de Cultură a Studenților pe care-l folosim și în prezent. Ne axăm în continuare pe creșterea grupurilor și a artiștilor la început de drum. Rămânem cu gustul amar că nu am îndeplinit așteptările celor care ne-au sprijinit financiar, însă #povesteaAIA nu a ajuns la final încă.


Urmăriți-ne în continuare și veți vedea tot mai mulți artiști care se lansează, mai multe evenimente, mai mulți voluntari și sperăm că sprijinul vostru nu se va opri aici! Oricum vă putem asigura că dedicarea noastră merge mai departe și poate, într-o bună zi, vom mai renova un spațiu…

Acesta e cât mai pe scurt istoricul AIA, povestea încă se scrie! AIA este despre fiecare, despre cei care fac lucrurile cu drag, cei care admit că se enervează, că nu le place, că nu le iese, AIA este despre artă și despre tine! DE AICI PORNEȘTE TOTUL!

Semnat, vinovatul pentru AIA, Dani Holocan